Mi az a lutein? Miért van rá szükség? Hogyan hat a szervezetünkre? A lutein egy karotinoid típusú vegyület, amely természetes formában is jelen van a szemben a retinán található sárgafoltban. Természetes forrásai a leveles zöldségek, a spenót, a káposzta, brokkoli, fehérrépa, petrezselyem, borsó, kukorica, cukkini. A lutein fontos szerepe, hogy kiszűrje a káros fénysugarakat, segíti a szem alkalmazkodását a szürkülethez, a megváltozott fényviszonyokhoz, fenntartja a normál éleslátást. Jelentősen lelassíthatja az időskori látásromlást, a retina védelmével pedig csökkentheti a szembetegségek kockázatát, például a szürkehályogét vagy a makuladegenerációét.  Ha nem jut táplálékkal elég lutein szervezetünkbe, vagy már fennálló szemproblémánk van, célszerű étrend-kiegészítővel bejuttatnunk a megfelelő mennyiséget.

Tovább olvasom >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük