A lenmag nem csak hogy kiváló rost forrás, de rengeteg értékes ómega zsírsavat tartalmaz. Ezek a zsírsavak kiemelten hasznosak, mert egészségesen tartják a szívet, tisztítják az érfalakat, hozzájárulnak az idegrendszer, az agy és a hormonháztartás megfelelő működéséhez. A csontokat is erősítik, lassítják az ízületek kopását, és még a látást is javítják. A lenmagolaj rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mert gátolja a koleszterin lerakódását az erek falán, sőt a már lerakódott koleszterint is feloldhatja. Az erek tisztán tartásával hozzájárulhat a magas koleszterinszint csökkentéséhez, az érelmeszesedés, az érszűkület, az infarktus megelőzéséhez is. Gyulladáscsökkentőként a gyomorban, a belekben fellépő gyulladásokat is kezeli. Elősegíti a gyomorsav megfelelő mennyiségének termelődését, nagymértékben enyhítheti a refluxos, fekélyes tüneteket. Növényi nyálkaanyagai védőrétegeket képeznek a gyomorban, megakadályozzák a gyomorsav károsító, felmaró hatását, csökkentik a gyomorban fellépő irritációkat.